Engleski Mastif

pes

Engleski mastiff div među psima, jedna od najstarijih pasmina na svijetu. Riječ mastif dolazi od anglosaksonske riječi molosy što u prijevodu znači jak, snažan. U Europu dolazi iz Azije točnije iz Perzije, prvi put se spominje oko 1225god. P.n.e., Cezar mastife koristi za čuvanje svojih odaja gdje se opisuje kao jako požrtvovan i odan pas, koristili su se u lovu kao i gladijatori u arenama protiv slonova,  lavova i medvjeda. U Europi postaje jako popularan te se povećava broj populacije engleskih mastifa te englezi 1825 god. registriraju i izdaju prvu rodovnicu psa pod nazivom engleski mastiff.
Engleski mastiff – dog of war, naziv koji mastife prati u srednjem vijeku postali su sastavni dio u svim bitkama. Osim što se dobilo par ključnih bitaka zahvaljujući tim psima, aktivno sudjeluju u drugom svjetskom ratu kao napadači, nosioci ranjenika na nepristupačnim terenima, opskrba municijom i hranom na samom ratištu.
Danas je mastif pravi obiteljski pas kojemu je obitelj na prvom mjestu i zato bi dao i život. Prema strancima je toliko dobar koliko i stranci prema njegovoj obitelji.

DOBRO JE ZNATI

Mastiff kao čuvar
Zamislite si psa od 110 kilograma i 85cm u grebenu, sumnjam da bi se i najhrabriji usudili ući u prostor koji takav pas čuva. Engleski mastif  se sigurno pred nikim neće povući. Ukoliko želite nabaviti takvog psa za čuvanje posjeda morate znati da mastiff ukoliko tamo boravi sam i bez kontakata može postati opasan i po samog vlasnika jer to su psi koji se hrane ljubavlju vlasnika.

Mastiff i dijete
Najbolja moguća kombinacija. Jako pažljiv i strpljiv sa djecom ono što engleski mastif dopušta djeci može se slobodno nazvati maltretiranjem, ne postoji niti jedna pasmina na svijetu koja je toliko tolerantna prema djeci.

Mastiff i trening  jednostavan, a ujedno i kompliciran. Pasmina koja je svrstana u sami vrh po inteligenciji. Pametan i vrlo poslušan pas koji ne podnosi treninge koji sadrže u sebi deranja, palice i sl. pomagala jer takav način kod njega izaziva suprotan efekt
Najbolje je zato sa treningom početi što ranije i da treninzi ne traju dugo, a neka se provodi kroz igru i rezultat neće izostati zasigurno.

Mastiff i zdravlje- kao jedna od najstarijih pasmina na svijetu i pasmina sa najmanje odstupanja  u građi tjela od nastanka do sada može zahvaliuti prvenstveno svojoj otpornosti.
Mastiffi su jako otporni i nisu osjetljivi kao nažalost ostale molosoidne pasmine. Jedino treba biti oprezan u prehrani mladih pasa , kojima se ne smije davati hrane više nego je potrebno kako ne bi suvišak kilograma opteretio kičmeni stup koji u razvoju može stradati, isto tako treba pripaziti i na kukove ,dodavati u hranu što više vitamina i minerala napose kalcija kako ne bi došlo do displazije kukova. Prostorije u kojima psi borave ako su  čisti, suhi i topli zasigurno se ne morate brinuti za zdravlje svog mastifa.

Izložbe

Amstetten – Austria 2006
amstetten_austria_2006
CACIB – Zagreb 2006
zagreb-CACIB-2006
CACIB – Varazdin 2007
varazdin-CACIB-2007
CACIB – Zagreb 2007
zagreb-CACIB-2007